Blogi

Hyttyset ja punkit vaivana kesällä

Etelä-Suomessa on runsaasti jo hyttysiä, joten kannattaa varautua niihin mökkeillessä. Hyttyset viihtyvät parhaiten kosteilla alueilla, missä vesistöä lähettyvillä. Kuivemmat metsäalueet etenkin kangasmetsät ovat vähemmän hyttysten mieleen.  Juhannuksen tietämillä hyttyset leviävät myös muualle päin Suomea ja etenkin Lapissa runsaasti paikoittain. Hyttyskarkotteita on runsaasti apteekimme  valikoimassa nyt ja niistä myös osa soveltuu lapsen herkälle iholle.  Aineosana on usein ikaridiini, joka  on tehokas ja pitkäkestoinen vaikutukseltaan. On karkotteita, jotka suojaavat myös punkeilta sekä trooppisten hyttysten puremilta. Ihan pienille lapsille (alle 1-vuotiaille) niitä ei kuitenkaan suositella, vaan silloin paras suoja on vaate tai verkkosuoja.

Punkkirokotteita suositellaan otettavaksi alueilla, jossa niitä esiintyy runsaasti kuten saaristo ja meren rannan alueet. Nykyään punkkeja on kyllä joka paikassa, missä on korkea ruohikko, jossa ne elävät ja tarttuvat helposti sekä ihmisen paljaisiin sääriin sekä koiriin etenkin korviin ja karva-alueille, mihin punkin on helppo kiinnittyä.  Punkkipannat ovat tarpeellisia koirille tai valeliuokset, jotta vältytään kiusallisilta puremilta. Koiran uidessa paljon, panta pitäisi ottaa pois, jottei karkote liukene vesistöihin. Kysy eläinlääkäriltä tai apteekista, mikä punkkikarkote sopii juuri sinun koirallesi, niin annamme parhaan neuvon.

Melanooma

Iho kestää huonosti äkillistä ja suoraa auringonvaloa, vaikka moni luulee sen olevan vaaratonta. Myös pitkäkestoinen, vuosia jatkunut auringonvalolle altistuminen kasvattaa melanooma-riskiä. Ruskettuminen ei suojaa UV-säteilyltä. Iho tulee ensisijaisesti suojata vaatteilla ja käyttämällä suuria aurinkokertoimia. Ihomuutoksia kannattaa seurata tarkasti ja  tarkastuttaa luomet lääkärissä, varsinkin jos jokin luomi epäilyttää. Melanooman ainoa parantava hoito on leikkaus. Kun sen ajoissa huomaa, melanooma ei ole ehtinyt kasvaa syvemmälle ihon pinnalta ja on poistettavissa kokonaan. Elämä on arvokas, älä  pilaa sitä turhalla auringonvalossa olemisella vaikka aurinkoa tarvitaankin elämässä. Ihosyöpä ei katso ikää eikä sukupuolta. Apteekissamme on runsaasti laadukkaita korkeasuojaisia aurinkovoiteita saatavilla koko kesän.

Ruoholahden Ässäapteekki